10 d’abril 2011

Ja no tant rics...


Ja ningú ni em broma ni de forma seriosa es posa a la boca l’expressió “Girona, rai”. Girona, demarcació, liderava l’any 2000 el rànquing estatal de províncies amb més renta per càpita (18.738 euros de mitjana), a molta diferència de les que venien a continuació. La situació ara, el 2011, ha canviat radicalment i tot i que la renta per càpita ha crescut (23.183 de mitjana), Biscaia, Navarra, Àlaba, Guipúscoa i Madrid ja han superat Girona.


Aquestes dades ens han de convocar a una profunda reflexió. Amb total capacitat d’assenyalar el rei despullat pels carrers de la nostra economia local. El creixement demogràfic de Girona en aquests deu anys ha estat dels més alts de l’Estat i això, objectivament, ens ha fet baixar la mitjana de la renta per càpita. Temps per integrar el fort creixement de població en les estructures més productives. Aquests últims anys, la totxana ha imperat en el model de creixement de la capital i de la costa, de les ciutats de la plana i dels poblets de la muntanya. El sector continua caient en picat i una generació que durant 15 anys ha viscut a la cresta de l’onada de la bonança ha de mirar cap a noves formes de guanyar-se la vida.


Finalment, Girona ha de disparar la seva ambició d’excel·lència i d’acompanyament en la fundació o en la captació d’empreses innovadores i amb alt valor afegit. Tenim les que tots sabem, i ens en sentim molt orgullosos, però en fan falta moltes més. I en aquest punt no hi ha prou ambició. Més aviat hi ha una suspicàcia de vol gallinaci en els compartiments estancs dels que tenen instruments per innovar. Portes i finestres obertes perquè Universitat, parc tecnològic, patronals i talents anònims però molts cops menys vanitosos i més potents posin en comú tota la seva capacitat de transformar, d’innovar, de buscar l’excel·lència. Fem com si no existís la mamella del turisme (que aquest any anirà bé i que també ha de ser excel·lent), fem com si no existissin les rentes, fem com si haguéssim de començar!! Del primer al sisè lloc en la renta per càpita en deu anys.