11 de maig 2009

Rússia i la carn de porc


Ja se sap que en totes les crisi i en tots els conflictes hi ha uns quants espavilats que hi fan negoci. La Federació Russa va prohibir la setmana passada la importació de carn de porc provinent d’Estats Units, Canadà, Mèxic i Espanya. L’organització Mundial de la Salut ha dit per activa i per passiva que el contagi de la Nova Grip no es pot fer amb carn morta i congelada de pors. La decisió de Rússia és contrària a qualsevol criteri científic. Però Rússia ha tancat les portes per aprofitar uns dies o setmanes per fer negoci. He parlat amb Jaume Blancafort, president de la Federació Catalana d’Indústries Càrnies. Algunes dades: Espanya és el tercer importador mundial de carn de porc a Rússia. De tota la carn que surt de l’Estat espanyol cap a Rússia, el 70% surt d’empreses càrnies de les comarques gironines, Osona i Lleida. La prohibició és un cop molt dur a aquest sector. En parlo amb el ministeri d’Afers Exteriors, que comença la “guerra de la carn” (que hauria estat conflicte diplomàtic i portada de diaris no tan centrats en la “política polititzada” de contes d’espies i guerres internes de partits). Dijous s’aixeca la prohibició a “les províncies que no tenen casos de la nova grip”. Quina decisió més absurda! A la pràctica Girona i Barcelona (Osona) continuen sense poder exportar carn a Rússia. Parlo amb un fabricant gironí. A les comarques gironines divendres hi havia 12 tones de carn bloquejada amb destí a Rússia. El mateix fabricant del ram de la carn em diu que els russos els hi ha ofert comprar la carn de forma immediata si la deixen a meitat de preu i la fan passar per un port holandès. Màfia russa? Sí però també màfia d’algun comerciant de l’elegant Holanda europea disposat a fer un negoci rodó i ràpid en temps de crisi.