25 de novembre 2011

Dos països, dos mapes electorals diferents


Tenim els resultats electorals de les eleccions del 20 de novembre sobre la taula. Una primera lectura clara: hi ha dues realitats diferents en el sistema  de partits polítics. Per una banda, els territoris que donen una majoria amplíssima al Partit Popular i deixen el Partit Socialista als peus dels cavalls. Per un altre costat, Catalunya i el País Basc amb un sistema de partits polítics propis que deixen el Partit Popular en una posició de tercera fila. El PP és tercera força a Catalunya i quarta a Euskadi.
Anant a Catalunya. Aquest PP que ha aconseguit la segona majoria absoluta més àmplia des de la recuperació de la democràcia (després de la socialista del PSOE de 1982) a Catalunya ha tingut uns resultats discrets: 11 diputats, un menys que els que va aconseguir Josep Piqué el 2000 amb la majoria absoluta més discreta de Aznar. El PP s’ho ha de fer mirar.
En les eleccions persones voten persones per representar-les en el parlament. Però també persones de territoris voten representants territorials. Rajoy ha de tenir ben present que la seva majoria absoluta té dos territoris amb una majoria ben diferent. Per primer cop CiU ha guanyat unes eleccions generals. El PSC és la secció del PSOE que ha perdut més percentatge de vots de tot l’Estat. D’aquí a poques setmanes els socialistes estan convocats a un congrés de cruïlla. Ja ens avisaran del resultat perquè no es tracta de furgar en al ferida. Però sí de dir que amb el joc brut, amb la mentida i amb la demagògia no es fa res de positiu ni es guanyen eleccions.
CiU tanca un cicle de tres eleccions que ens han estat favorables: al Parlament de Catalunya, les municipals i les a Corts Generals. Els catalans ens han donat una gran responsabilitat. I aquest diumenge una força renovada per continuar administrant aquesta responsabilitat. Amb prudència i humilitat. Però amb determinació. Qui primer es posa a fer els deures, primer surt del clot de la crisi econòmica. Aquest és el nord que ens ha de guiar. Gràcies per la confiança que ens heu donat. La sabrem administrar.