31 de gener 2010

Eleccions al Llenguadoc-Rosselló


Tan que ens preocupem per saber com van els governs del nostre entorn...Balears, Aragó, País Valencià...i molt sovint ens oblidem d’informar-nos o de reclamar informació sobre la regió francesa que tenim al nostre nord i amb la qual tenim molts vincles culturals i encara seria bo que més d’econòmics.
La regió de Llenguador-Rosselló viu un terratrèmol polític. El seu president Georges Frêche és un vell elefant del Partit Socialista francès que va ser expulsat el 2007 per unes polèmiques declaracions. La seva popularitat és alta, com la seva edat i el seu populisme, i els socialistes francesos havien decidit no presentar llista pròpia en les eleccions regionals de març que ve perquè els resultava un esforç inútil. Aquesta setmana Frêche ha dit sobre Laurent Fabius que es presenta de candidat a les regionals de Haute-Normandia: “Voter pour ce mec me poserait un problème: il a una trchoe pas catholique”. Ho podríem traduir com “ Votar per ell (Fabius) em presenta un problema: ell té una girada poc catòlica”. Tenir una girada poc catòlica en francès és una expressió corrent per senyalar que algú és poc de fiar. Però Fabius és d’origen jueu. I les acusacions d’antisemitisme contra Frêche no han tardat.
Ara la primera secretaria dels socialistes francesos, Martine Aubry, ha demanat a l’alcaldessa de Montpeller, Hélène Mondroux, que encapçali una candidatura socialista contra el partit de Sarkozy ,UMP, i contra la candidatura independent de Frêche. Les eleccions s’han posat interessants en la terra dels nostres veïns del nord. Per què tenim tanta informació sobre els guirigalls de Balears o València i tan poca sobre els nostres veïns del nord? Veïns amb els que d’aquí a pocs mesos ens unirà un tren d’alta velocitat amb origen o destí a Figueres.

1 comentari:

Jordi Vàzquez ha dit...

Felicitats per dedicar un espai a unes eleccions que, en part, es fan al nostre país.
Pel meu gust t'ha faltat recordar això. Molts catalans voten en aquestes eleccions i alguns partits catalans s'hi presenten.

No només són dels nostres veïns, que també. Entre tots caldria que trenquem una mica aquesta frontera mental on Madrid és més a prop que Perpinyà o Montpelhièr.