05 de setembre 2009

Previsions de política exterior per la tardor

La construcció política d’Europa té una cita de transcendental importància: el segon referèndum a què és convocat el poble irlandès per ratificar el Tractat de Lisboa, el 2 d’octubre. Si a la segona és que sí, Europa haurà fet un pas de gegant en l’Europa unida. Si el resultat és el no, l’Europa dels Estats retindrà el poder per molt de temps.

Eleccions- El mateix dia, el diumenge 27 de setembre, se celebraran eleccions legislatives a Alemanya i a Portugal. Les eleccions alemanyes són d’una importància que no s’escapa a ningú. El motor econòmic d’Europa sembla que revalidarà la confiança en la seva canceller i que serà aritmèticament possible un nou govern de coalició entre democratacristians i liberals. A Portugal els resultats seran molt ajustats i el govern va sortir molt mal parat de les eleccions europees. El primer ministre Socrates és un aliat ideològic del president del govern espanyol perquè en el camp de la socialdemocràcia, la caiguda del laborisme a Gran Bretanya el maig de l’any que ve es un fet de general acceptació. Potser caurà, en part, perquè fa temps que va deixar de ser socialdemòcrata.
Conferència de Copenhaguen- El desembre d’aquest any i sota presidència sueca de la Unió Europea, se celebrarà la conferència de Copenhaguen que ha de definir les noves polítiques mediambientals globals que substituïren al Protocol de Kioto. Malgrat la crisi econòmica, avui la consciència mediambiental en el primer món és molt més alta que fa quinze anys. I la recerca de fonts d’energia alternativa molt intensa. El canvi de les formes de producció d’energia pot canviar, és clar, la geografia política del poder en el món.