30 d’octubre 2010

Quina serà la pista central de l’últim any de legislatura?


Els hi puc assegurar que durant la setmana en un parlament es van coses molt més productives, edificants i elaborades que la sessió de control al govern del dimecres. Però la sessió de control – de llarga tradició en el parlamentarisme- s’escau com peix a l’aigua a la societat mediàtica. Temps curts, frases cridaneres....floret en mà....esgrima dialèctica. I a alguns, només alguns, periodistes parlamentaris els hi va molt més bé fer crònica d’això que de les denses i treballades sessions de comissions fent una nova llei...del tabac, per exemple. La política espectacle. De la qual tots participem amb més o menys decència.



Aquesta setmana s’ha estrenat el vicepresident Rubalcaba. Certament té un bon llenguatge corporal i una bona retòrica. M’ha fet la impressió que tapava i taparà el president Zapatero. I m’ha fet la impressió que té resposta per tot – al preu d’algunes notables filigranes. No és tant clar que en temps de crisi sigui bo obrir molts fronts parlant de tot.


L’últim any de legislatura- És evident que el Partit Popular haurà de reescriure la seva estratègia i la seva iniciativa des de l’oposició. Tindrem un últim any de legislatura més polaritzat que mourà les bases electorals dels diferents partits. Tindrem novetats que vindran del món d’ETA i, al capdavall, tindrem un altre cop la gestió de la crisi econòmica que ha quedat tapada per unes setmanes amb el gran canvi de govern. Les novetats que poden venir del món d’ETA posaran a prova un altre cop el to oportú dels socialistes i els populars. Sobretot el PP s’equivocarà si converteix aquest tema en un dilema moral entre rendició i negociació. Millor abraçar-lo com un assumpte d’Estat i apuntar cap a l’economia. Però en aquest temes i en els afers territorials, el Partit Popular té una acreditada capacitat d’equivocar-se. Queda pendent clarificar la pista en la que es jugarà el partit central de l’últim any de legislatura. A mi em sembla que és la pista de l’economia. Però les novetats que aniran arribant poden fer variar el focus i l’encert de la partida final.