15 de gener 2009

Josep Pla intemporal


Torno a veure el DVD de l’entrevista que el periodista Joaquín Soler Serrano va fer a Josep Pla l’any 1976, tres mesos abans de complir 80 anys. És fantàstica la vigència que manté l’entrevista, perquè parla del geni del país i del caràcter de la seva gent, de literatura i de la condició humana, d’una densitat de pensament, reconcentrat en la seva expressió, que avui no expressa ningú així a Catalunya. Josep Pla es preguntava si al cap dels anys continuaria essent llegit. La resposta és afirmativa. I continua essent vigent per interpretar amb tanta acertivitat el genius loci d’aquesta terra. També en aquest DVD editat per TVE i que es pot trobar en grans llibreries. He pensat que és un bon regal per alguns amics que poden entendre la constel·lació simbòlica des de la que parla Pla.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquesta és la primera vegada que em dirigeixo a tu, Jordi. Magnífica l’entrada d’avui, perquè sóc planiana fins al moll de l’ós i perquè sé què dius quan parles de l’entrevista de Soler Serrano. A mi m’emociona. Me la miro molt de tant en tant, però, per no saturar-me’n. Això sí: cada vegada que ho faig, quedo embadalida davant tanta sensatesa i coneixements.

Espero no morir-me fins no haver-me llegit íntegrament l’Obra completa. Ara mateix estic submergida en les Notes del capvesprol, que va escriure justament en l’època de l’entrevista que esmentes. Jo també penso que Pla es van endinsar en el nostre país com ningú mai ho ha fet (amb molt d’ull crític, amb molta passió, amb molta sinceritat, amb molta poesia). Sóc professora de català i els meus nanos, ja t’ho pots imaginar, es troben l’homenot fins a la sopa. Aquest desembre passat vam anar a la Fundació Pla de Palafrugell i a voltar els rodals de la població: els havia promès una visita a Sant Sebastià.

Si no has llegit les Notes del capvesprol, te les recomano: les reflexions sobre l’adjectivació són magistrals.

Salutacions des del Poble-sec.

Per cert: tanta saviesa, la de Pla, i tan poca gent a casa nostra disposada a acceptar-la. És ben trist; no ho trobes?