23 de juliol 2013

No apte per a menors d’edat

Fa un any, juliol de 2012, milers de persones estaven preparant la manifestació de l’11 de setembre que va esdevenir històrica amb un milió i mig (dels de veritat) de catalans i catalanes que vàrem expressar cívicament una determinació que s’havia anat covant en els mesos anteriors. Un món s’acabava i un de nou s’albirava. Tot era il·lusió i un punt d’emoció. El mateix mes de setembre el president va anunciar eleccions avançades. Els objectius polítics canviaven perquè tots vàrem saber llegir un nou moment que tot just s’engendrava. Una nova etapa no apte per a menors d’edat en els afers de la brega política nacional.

Ningú va dir que seria fàcil. No era apte per a menors una causa democràtica, l’exercici del dret a decidir, que ha tingut per resposta, no democràtica, informes falsos de la policia espanyola (el ministre de l’Interior ja hauria d’haver dimitit), difamació a cabassats contra dirigents socials i polítics catalans, un increment dels serveis secrets a Catalunya (una salutació des d’aquí), gravacions patètiques i d’encàrrec desconegut en reservats de restaurants de Barcelona, un devessall de lleis que limiten la nostra autonomia política (aquesta és la resposta “intel·ligent” de la política espanyola?), un ofec a les finances de la Generalitat i un president del Tribunal Constitucional espanyol amb el carnet del PP a la butxaca. Ens ho podíem imaginar fa un any? I tot això només és una mostra d’una ofensiva que un dia tots plegats podrem explicar amb més detalls. Una ofensiva que provoca patiment, cert, però que té per resposta la resistència. Alguns dels que van encarregar “que primer es trenqui Catalunya que no pas Espanya” estan sorpresos de la nostra capacitat de resistència.


Ja hi som pel tros però encara en veurem de molt grosses. Fa tres cents anys que no tenim poder substantiu, estem desentrenats en les coses serioses del poder. Ara estem lliurant una batalla democràtica i pacífica que, en bona mesura, també servirà per saber si els catalans tenim prou força i determinació per aconseguir el poder substantiu. Depèn de nosaltres. No tot era la il·lusió pura de fa un any, havíem d’arribar fins aquí. No apte per a menors. Les adversitats formen el caràcter.