22 de maig 2014

Per CiU, és «impresentable» que els catalans que viuen fora rebin tard les butlletes

El diputat Jordi Xuclà demana per escrit explicacions al govern espanyol i proposa una reforma del sistema per agilitar el procediment

El diputat de CiU Jordi Xuclà ha registrat aquest dimecres una bateria de preguntes per escrit al govern espanyol perquè expliqui els motius del retard amb què s'ha iniciat l'enviament de la documentació necessària perquè els electors residents a l'exterior puguin votar a les eleccions del 25-M. Xuclà demana a l'executiu que valori el fet que només el 3% dels residents espanyols i el 5,84% dels catalans hagi pogut completar els tràmits, i pregunta si té intenció d'impulsar una modificació de la legislació electoral per canviar el sistema.
 
La petició parteix de les dades que ha difós la Federació Internacional d'Entitats Catalanes, que denuncien que només 10.258 catalans residents a l'exterior tindran possibilitat de votar a les eleccions europees del 25 de maig. La resta, 165.143 (94,2%) no ho podran fer perquè no o bé no ho han demanat seguin el sistema de "vot pregat", o bé no han vist acceptada la seva sol·licitud, o bé perquè no han pogut completar tots els tràmits previstos dins del termini que marca la llei. 
 
Xuclà ha apuntat que les dificultats que es desprenen del nombre de peticions que s'han pogut fer demostren que "un cop més l'administració postal i electoral no està a l'alçada de les exigències legals" i "priva d'un dret fonamental" els ciutadans que estan censats a l'estranger, que és el de "la llibertat d'oportunitat per exercir el vot". 
 
Tot plegat, una situació "impresentable" que posa de manifest la necessitat de reformar el sistema vigent des del 2011. "Es va passar d'un sistema en què tots els residents a l'estranger rebien automàticament les butlletes al model de fer una petició per votar", ha recordat, un canvi que "en el seu moment va semblar correcte per evitar frau", però que finalment "s'ha demostrat insuficient".
 
Per aquest motiu, i malgrat que la reforma del 2011 es va aprovar amb els vots del PSOE, PP, PNB i també de CiU, Xuclà aposta per una reforma del sistema que permeti facilitar els tràmits als residents a l'estranger i que puguin exercir el seu dret a vot sense dificultats afegides.