21 de setembre 2014

L’espera abans de la consulta

Dedicant una ratlles a Margallo en el llibre Victus de Sánchez-Piñol, 16 de setembre.

El cost d’imatge. La setmana que ara entrarem serà la de la resposta del Govern central a la llei catalana de consultes i al decret (completíssim) de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. A aquestes alçades el que em pregunten de diferents racons de la geografia europea és quin resultat donen les enquestes. Amb això vull dir que molts polítics, analistes, periodistes no tenen ni la més remota idea de la resposta frontal, sense marge per la negociació, que pretén llançar el govern en els propers dies. Això tindrà un cost d’imatge pel govern central, un cost que no han calibrat prou bé. I encara podem esperar una proposta catalana difícil d’atacar.

Victus. Dimarts 16 de setembre, el ministre d’Afers Exteriors, Cooperació i per Catalunya, José-Manuel García-Margallo, compareix davant la Comissió d’Afers Exteriors del Congrés per donar comptes, entre altres, de la inquisitorial decisió del Instituto Cervantes de Utrecht de vetar la presentació del llibre Victus d’Albert Sánchez-Piñol el 4 de setembre d’enguany amb l’argument que “la situació política de Catalunya” recomanava posposar la presentació. Es nota que el ministre se sent incòmode davant aital insult a la civilitat. Fins i tot el portaveu del PP dispara per elevació dient que el capítol és anecdòtic per presentar-lo davant la comissió d’afers exteriors. La realitat és que Victus té més de 200 mil exemplars venuts. L’editora en holandès del llibre; Juliette Von Wersch ha fet algunes declaracions molt explicites sobre la sorprenent censura governamental i que els diaris i la radio holandeses en van anar plens el 5 de setembre. La situació arriba a tal situació d’esperpent que el dia 3 de setembre l’escriptor va fer una altra activitat de presentació del llibre a Holanda i, al final de l’acte, una dona va demanar la paraula, es va presentar com la primera secretaria de l’ambaixada d’Espanya als Països Baixos i va llegir un discurs escrit que acusava el llibre “d’esviaix històric”. Visca la llibertat d’expressió i de fer el ridícul, visca el dret d’una diplomàcia més papista que el Papa d’enviar una diplomàtica a expressar l’opinió del govern d’Espanya en un acte cultural en una societat profundament lliure. Però en nom d’aquesta llibertat d’expressió, perquè Sánchez-Piñol no va poder presentar el seu llibre? He regalat un exemplar de Victus a García-Margallo. Al final m’ha demanat que li fes unes ratlles de recordatori del regal. Mentre escrivia m’ha dit a cau d’orella que havia estat un gran error, que l’ambaixador era un negat i ha carregat les culpes a un altre, una pràctica molt pròpia de la política espanyola. Allò mateix ho hauria pogut dir, amb paraules suaus, en públic.

La discreció. Es poden comptar amb els dits d’una mà les persones que coneixen tota la cadena de desplegament del decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre, i em sembla molt bé. En aquest tipus de confrontació desigual només es pot guanyar amb un punt més d’audàcia i molta discreció. No s’esperin una setmana segons allò escrit fins ara en els diaris.