06 d’octubre 2014

Despullant els pressupostos

Aquesta setmana que ara acaba el Govern de l'Estat del Regne d'Espanya ha presentat el projecte de pressupostos generals de l'Estat pel 2015. Ja es sabut i subratllat que la inversió a Catalunya representa el 9'5% del total de la inversió territorialitzada per un país que representa el 16% de la població, el 18'5% del PIB i el 33% de les exportacions. Cal dir-ho ras i curt: aquests pressupostos signifiquen una Declaració Unilateral de Retirada de l'Estat a Catalunya. Anem, però, a despullar els pressupostos a les comarques gironines, pam a pam.

El maquillatge de la senyoreta Pepis. És sabut que Girona és la segona demarcació, diguem-ne província si volen, amb menys inversió per càpita. Tot i això els comptes de la senyoreta Pepis han fet treure pit al Partit Popular que s'ha atrevit a qualificar d'excel·lents aquesta pressupostos. Anem per pams. El govern destina 6'5 milions d'euros per l'any 2015 pel desdoblament de la N-II en el tram Caldes de Malavella-Sils. És conegut que el contracte de construcció contemplava un període d'obres de 15 mesos que acabava el gener de 2014. Com es pot presentar com una filigrana pel 2015 una obra que s'hauria d'haver acabat a començaments d'any. 


El Govern de l'Estat també pressuposta 5 milions d'euros pel tram nord de la N-II entre Vilademuls i la frontera francesa. Fa deu anys que fiscalitzo, en exercici de les meves responsabilitats pressupostàries, els pressupostos de l'Estat. Cada any hi ha hagut partides pel tram nord i cap any s'han gastat.
És cert o no que la ministra de Foment va afirmar el mes de juny d'aquest any que les obres dels minitrams Sils-Caldes i Medinyà-Orriols començarien aquest any i que cap dels dos ha començat i que del segon ni tan sols s'ha adjudicat l'obra?

És cert que el Govern de l'Estat no ha previst ni un euro per la variant d'Olot que no es un caprici dels olotins sinó la peça pendent de la pota nord de l'Eix transversal Vic-Olot-Figueres-frontera francesa?
És cert que el Govern de l'Estat no ha previst ni un euro per l'Eix Pirinenc i concretament pel barat desdoblament del tram Besalú-Figueres que ja està enllestit administrativament?
És cert que el Govern de l'Estat ha pressupostat obres per la costa Gironina que fa anys i anys que haurien d'estar acabades com la restauració del passeig del Molinet de l'Estartit i que, en canvi, continua amb partida zero per la zona de Radio Liberty de Pals mentre fa inversions milionàries a les zones dunars de les platges de Huelva i Formentera?
És cert que el Govern de l'Estat continua sense posar en funcionament la Biblioteca provincial, acabada fa un any, i sense posar fil a l'agulla a l'Arxiu provincial (l’únic pendent de les quatre províncies catalanes)?
Tot això és cert, desgraciadament. Una DUR, retirada de l'Estat.