05 d’octubre 2014

L'aigua per esclarir


L'aigua i les preguntes. El servei del tren d'alta velocitat ha quedat suspes varis dies a la linea Barcelona-Perpinyà perquè una espectacular inundació va inhabilitar l’estació de Girona. Cas fortuït com va afirmar la ministra Ana Pastor? Un cop restablert el servei és l'hora de respondre a moltes preguntes que ens conduiran, molt probablement, a la conclusió que en absolut és un cas fortuït i que hi ha responsabilitats polítiques i tècniques pendents d'afrontar. A partir d'ara s'ha d'exigir la màxima transparència a l'empresa estatal Adif, encarregada de la direcció d'obres i l’explotació de l'estació. 

Al polígon Mas Xirgu de Girona hi ha un dels pous d'atac del túnel de la línea d'alta velocitat. Els pous d'atac dels túnels es fan per fer entrar i sortir la tuneladora i per seguretat dins dels túnels. Tenen uns 20 metres de diàmetre i uns murs fets de formigó. El riu que passa per prop d'aquest pou és el riu Guell. Durant la construcció es va fer un desviament provisional del riu per l'obra de la línea. Un desviament calculat per un període aproximat de tres anys. Un cop acabada l'obra, no es va reordenar la zona. El govern pot confirmar o desmentir el fins ara descrit?

Els sediments que portava el riu el dia de la inundació amb una pluja de 140 litres per metre quadrat per hora va provocar una presa a la zona del desviament i va desbordar. Pot confirmar o negar el govern el escrit aquí?

Aquesta aigua va anar a parar al pou d'atac, que és una entrada topogràficament més baixa i que no estava tapada. Aquest pou esta envoltat per valles de seguretat i Adif acostuma a no tapar els forats. Tampoc ho va fer en el pou d'atac a Montcada i Reixac. 

Un cop va començar a entrar el cabal dintre el pou l'aigua va anar a parar directament a les vies en una pendent de 1'8 per 1000. L'aigua va circular per les vies que van cap a l’estació. Pot confirmar o desmentir el govern el ara escrit?

Les bombes de drenatge no van començar a treballar fins que el nivell de l'aigua que inundava l’estació no va superar el quadre elèctric. Pot confirmar o desmentir el govern el aquí escrit? 


El president d'Adif ha de comparèixer urgentment en seu parlamentària, com ja ha demanat el diputat Pere Macias. Aquesta gran i vergonyant piscina que ha rebut els alcaldes de les ciutats europees amb tren d'alta velocitat pot ser el pou de l'esqualida presència del Partit Popular a les comarques gironines.