30 de gener 2011

La plaça Tharir


Dijous 26 de gener. Records i pensaments. La plaça Tharir, la plaça de l’alliberament, és la més cèntrica del Caire, a tocar del museu egipci, de la mesquita elegant de Omar Makram (on un cop hi vaig anar a una vetlla d’un amic egipci que va morir de vell i de savi) i de l’hotel Semiramis, gran hotel a tocar del pont del lleons que és el més elegant pont de la capital que creua el immens Nil.
En aquests últims tres anys de treball en la Unió per la Mediterrània, he passat dies transitant en el curt trajecte entre l’hotel i el parlament egipci. Ara tot això està humanament incendiat per la revolució que està fent trontollar el règim de Hosni Mubarak. Quan escric això, trontolla, quan sigui llegit..qui sap. Egipte, més de vuitanta milions d’habitants.
Per què ningú va pronosticar la caiguda del comunisme? Per què ningú va pronosticar les revolucions en xarxa i sense líder – molt democràtiques- dels països del nord d’Àfrica? Què vindrà després? Sense por al futur, quin paper hi tindran els islamistes radicals i els joves pro-occidentals? Han apreciat el important paper de les dones en aquestes revolucions?....dilluns ens reunim la direcció parlamentària de la Unió per la Mediterrània. Qui vindrà? Qui ja no vindrà? Quines cares posaran? Quantes coses que canvien en aquesta zona del món...a l’aguait...al final pot ser més repressió o pot ser un esperançador naixement d’unes societats més lliures i respectuoses amb els drets humans... a l’aguait...

1 comentari:

viejecita ha dit...

Estimat Don Jordi;

Puesto que usted conoce tan bien el lugar:
¿Se le ocurre a usted la razón para que los manifestantes se pusieran a invadir el puente que tanto le gusta a usted, sin poder salir más que hacia delante, cuando tenían enfrente a la policía armada de mangueras de agua a presión ?
Es todo muy impresionante, pero no entiendo lo del puente. Tenían que saber que lo de pasar el puente, era imposible para ellos teniendo en el otro lado lo que tenían esperándoles.
¿O lo habrán hecho con toda idea, para que el video resultase más tremendo aún?