10 d’abril 2011

Un crepuscle feliç


Ja fa vint anys que l’escriptor Salman Rusdhie va ser atacat pel integrisme islàmic amb una “fatwa” que el condemnava a mort. Viu en l’anonimat i apareix puntualment, com aquesta setmana a Bilbao.


Sosté Rusdhie: “vivim el crepuscle de l’extremisme religiós i de les dictadures”. I encara afegeix: “el que ha passat a Tunísia i a Egipte demostra que es pot canviar el món sense terrorisme”. Potser ho havíem oblit en el món occidental, però hi ha desigs universals com els de viure en una societat sense restriccions de drets fonamentals. Tot el món, si se li dóna l’oportunitat, vol viure una vida millor, amb treball, futur i allunyat de la pobresa. Per primer cop en el món àrab s’han fet revolucions que no són ni en nom d’un Déu ni d’una religió.


Slhomo Ben Ami, diplompàtic i exministre d’exteriors d’un govern laborista israelí, ho va dir molt bé la setmana passada en un esmorzar en el Congrés: “Estem vivint una segona descolonització d’uns països amb fronteres fetes amb esquadra i cartabó des de la metròpoli. La realitat és molt més rica i complexa”. 2011, l’any que va canviar el Mediterrani i el món àrab. Tema dels cursos d’estiu que dirigeixo aquest any a Aranjuez. Del 18 al 22 de juliol. Hi ha beques per a 12 places. Contacteu-me.