17 de desembre 2007

Pressupostos 2008: que compleixin la llei!

La maquinària propagandista i intoxicadora del PSC-PSOE menteix quan diu que el veto de CiU al Senat podria significar la pèrdua de 670 milions d’euros per Catalunya. Ja ens agradaria que el PSC hagués aconseguit 670 milions d’euros més per Catalunya en esmenes, però això no es cert. En el Congrés entre tots els grups parlamentaris només vàrem aconseguir incrementar les inversions de l’Estat en menys d’una tercera part d’aquella xifra i d’aquests gairebé la meitat han estat aprovats a proposta de CiU. Es més, el Grup Socialista només va ser capaç de presentar esmenes per incrementar les inversions a Catalunya per un import global de 101 milions d’euros, de manera que no cobrien ni una setena part de la inversió que l’Estat ens reconeix que falta per complir amb el que diu l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.


Ho reconeix el Ministerio- En segon lloc, la causa principal del rebuig de CiU als pressupostos de l’Estat pel 2008 al Senat és que hi falten 1.500 milions d’euros en inversions per Catalunya, 722 corresponents a l’any 2008 i 820 milions a l’any 2007. En aquests pressupostos no hi ha la dotació de 4.365,30 milions d’euros que corresponen a Catalunya, d’acord amb l’Estatut.

En els pressupostos 2008 no hi ha els 4.365 milions d’euros que defensa el Conseller Antoni Castells. Hi ha només 3.625,61 milions d’euros, és a dir falten 722 milions d’euros. I això ho diu el Ministeri d’Economia i Hisenda. Qualsevol ciutadà pot accedir a l’Informe “Económico Financiero” que acompanya als Pressupostos de l’Estat, a la web del Ministeri.
http://www.sgpg.pap.meh.es/Presup/PGE2008Proyecto/PGE-ROM/doc/3/1/N_08_S_A_1_1.PDF

En el quadre de la pàgina 289 d’aquest informe es pot llegir que les inversions de l’Estat a Catalunya no representen el 18,72%, que ens correspon d’acord amb l’Estatut, sinó el 14,9% i això ho precisa la pàgina 290 on explicita que falten 722,80 milions d’euros “de otros proyectos pendientes de determinar”, però que enlloc queden determinats en projectes específics. Aquí també pot observar-se un tractament diferencial amb Andalusia, on –a la mateixa pàgina- es pot llegir que compleixen escrupolosament amb l’Estatut d’Andalusia. El tràmit del projecte de llei en el Congrés dels Diputats no ha aportat aquests 722 milions d’euros que faltaven a Catalunya.

Incompliment de l’any anterior- En tercer lloc els Pressupostos del Congrés 2008 tampoc contemplen cap partida per a compensar la insuficient inversió de l’Estat a Catalunya durant el present exercici 2007 El Conseller Castells i el Ministre Pedro Solbes van signar fa tres mesos un acord on manifestaven que calia compensar Catalunya amb 820 milions d’euros més per inversions que havia de fer l’Estat a Catalunya l’any 2007, a fi de complir amb el que diu l’Estatut. On són? L’Estat havia de finançar aquestes inversions entre el 2008 i el 2009, però en els Pressupostos 2008 hi ha “zero” euros per aquesta compensació, tampoc va presentar el PSC cap esmena per corregir-ho.

No perillen les esmenes gironines- En definitiva, l’aparell de propaganada del PSC i el president José Montilla poden estar tranquils, aquelles esmenes que va aprovar el Congrés el mes passat per Catalunya seguiran aprovades la propera setmana. Inclòs el Castell de Montsoriu, el Teatre de Sant Feliu de Pallerols, la recuperació de la platja de S’Abanell de Blanes, l’antiga travessia de Besalú... perquè els socialistes tindran majoria absoluta per aixecar el veto amb IU i PINB i alguns diputats del Grup Mixt. Sempre i quan els diputats del PSC no es revoltin i rebutgin globalment els Pressupostos per demanar de veritat uns altres pressupostos amb més inversió per Catalunya.
N’estem tips d’aquest “talante”- No obstant això, cal que l’opinió pública sigui conscient que més enllà de la publicitat desplegada des de l’aparell del PSC, les engrunes que aporten aquests Pressupostos a Catalunya no es corresponen amb les promeses del Conseller Castells i encara menys s’ajusten al que determina l’Estatut respecte al que ha d’invertir l’Estat a Catalunya. I les lleis són per complir. L’Estatut és una llei orgànica de les Corts Generals. I fa dos anys que l’Executiu no la compleix. I del 14’9% al 18’7% del PIB català sobre el conjunt de l’espanyol i van centenars de milions d’euros. Els socialistes de la Moncloa no saben perquè hi ha malestar a Catalunya “después del Estatuto y después de las obras de la Alta velocidad”. Doncs hi ha malestar, insoferenza, perquè no hi ha res que ens emprenyi més als catalans, que ser timats, que fer passar gat per llebre. Encara que sigui amb un somriure “talanteoso”. Estic convençut que els ciutadans de Catalunya estaran agraïts que diguem les coses pel seu nom i que hagim parat els peus a aquest joc de mans d’incomplir una llei tan important com és l’Estatut.