31 d’agost 2014

Historia del Dalmau Da Cruz de Girona i el que volem fer ara


La Macarena del Mercadal. Dinar a Sagàs d'aniversari de casament i bateig de la Nausica, la meva primera fiola. El senyor Dalmau, el sogre de l'amiga, m'explica davant aquest paisatge únic del Berguedà: "El meu pare, el Frederic Dalmau Romero, era el president de la Cambra de Comerç de Girona i empresari representant dels licors González-Byass i dels Fournier. El meu pare sempre va renunciar als dispendis de president de la Cambra de Comerç i va dir que els dedicaria a una obra social o piadosa. Aleshores, un bon dia, ens va dir a la família: "Avui pugem a Olot, amb el tren. El Frederic Dalmau era un home de la terra alhora monàrquic i partidari de la tauromàquica. Un home tocat per la genialitat de la tramuntana. El meu pare volia comprar un Sant d'Olot per l'església del Mercadal de Girona. Vam arribar a Olot una mica ennegrits pel fum del tren més entranyable que mai he conegut, el tren d'Olot. Vam anar al Arte Cristiano a encarregar una Virgen Macarena pel Mercadal de Girona. Els olotins van quedar una mica esmeperduts (favagirats, en garrotxí). En pocs mesos va arribar a Girona una hieràtica Virgen de la Macarena via la Teisa. La recordo amb una faldilles imponents i expansives, una cara agitanada i una mirada de profunditat. Així és com la patrona dels toreros va entrar al Mercadal de Girona. I encara hi és. Apoteòsica combinació d'un home de la terra partidari dels toros i les coses de la vida".

Un viatge a Sant Feliu de Guíxols. La senyora Marta Dalmau Da Cruz, filla del senyor Frederic Dalmau Romero,  recorda un viatge amb l'altre trenet memorable de les comarques de Girona, un viatge amb trenet a Sant Feliu: "Allí el pare em va comprar una sabatetes blanques -tenia dos o tres anys. En el tren de tornada es van ben embrutar. Ho vam solucionar amb una neteja ràpida. Al cap d'anys vaig anar a estudiar a Barcelona a l'Escola Elisava, la millor escola de disseny de Barcelona (aquell moment l’única de tot Espanya, era l'any 1961). Entre molts professors de grata memòria - Alexandre Cirici, Albert Ràfols-Casamada, Josep Maria Subirachs, Federico Correa, Xavier Miserachs...- hi havia el professor de càlcul de coneixement de materials de la construcció, el professor Lluís Cantallops i Valeri. Tot el curs va ser de mirades entre professor i alumna ("sense més"). Al juny vam fer el viatge de final de curs a Suècia. Allí va explotar la primavera més íntima. Vostè que és un home viatjat, ja m’entén. La felicitat de la nostra vida és un estat magnífic que està apunt d'arribar als cinquanta anys. Escolti, tot això ho llegiran els nostres amics de Girona. Vol dir que es prudent? Bé, vostè ja ho sabrà escriure amb prudència. Els Pluma, els Capdeferro... Tots ells ho llegiran. Sempre hem estat discrets".


Ara volem guanyar. Lluís Cantallops i Valeri és un excel·lent i educat arquitecte (well-educated people) que va ser el primer director general d'Urbanisme en el Govern del President Tarradellas. Ell coneix perfectament aquells catalans que van ser avantatgistes desprès de la Guerra Civil, "aquests que sempre fallen en els grans moments, aquells que fan tan complicat el nostre país". El senyor Cantallops recorda el bombardeig dels italians a Barcelona ("la meva àvia, que pesava quaranta i pocs quilos, va volar pels aires amb les seves faldilles amples...."). Sap que passà?, li dic: "ara que han passat anys, ara que hem perdut pors, ara que hem madurat... Hem decidit que els que vam perdre la guerra ara volem guanyar, juntament amb molts altres. Potser encara serà llarg, però ja ho hem dit, ja hem marcat el camí, ja hi som pel tros". Al senyor Cantallops li brillen els ulls. Uns joves canten Corrandes de l'Exili de Pere Quart, mentre parlem. Sagàs és una pau que em fa retrobar amb la força que farà coses grans en les properes setmanes. Ho farem bé, honorarem els que ens han precedit.