20 de novembre 2010

L'airet del contagi


El mes de maig d’aquest any va ser un dels més delicats per l’economia espanyola. La crisis financera grega i els atacs especulatius contra l’euro van fer trontollar l’economia europea i especialment els seus Estats econòmicament menys sanejats (Grècia, Portugal, Irlanda, Espanya...). El 12 de maig el president Zapatero va pujar a la tribuna del Congrés per anunciar la fi de trenta anys ininterromputs de creixement de l’Estat del Benestar sense cap reforma de racionalització. El 27 de maig varem votar la convalidació del Decret d’austeritat que el govern va salvar per un vot de diferència.


El moment més baix dels anys de Zapatero...fins que ha arribat un nou airet que ens ha de fer previsors contra el contagi. Irlanda és objecte de rescat financer per part del Banc Central Europeu i Portugal no té manies en dir que si no pot sanejar les seves finances la solució és sortir de la zona euro –un orgull patri que mai es va escoltar a Grècia, per cert. I Espanya ha rebut durant l’última setmana avisos servers sobre la necessitat de fer tots els deures perquè la comunitat internacional i els mercats no tornin a veure Espanya i el seu govern com a incapaços d’adoptar les reformes d’una economia, com a mínim, “orientada i inspirada” des dels organismes internacionals. Els dos grans punts del descrèdit són: incapacitat de tancar l’any amb les fusions de les caixes insolvents fetes (només Catalunya ha fet els deures i tot i això ja veurem...) i incapacitat d’afrontar una reforma definitiva del mercat laboral i del sistema de pensions.


El desembre pot ser un nou moment delicat si Zapatero no pot aguantar la pressió per fer les reformes després de les eleccions municipals i autonòmiques de maig. Perquè el Madrid polític és així: el incendi crema parcel·les però una parcel·la de poder val resistir-ho quasi tot, fins i tot un nou tot d’atenció provinent de la Unió Europea. Dijous el president va haver de reconèixer en el Ple que la recuperació estava en perill. La caparra va per llarg i es indispensable protegir-se de l’airet del contagi irlandès i portuguès. Mentrestant, Xina es va consolidant...i comprant matèries claus i invertint en economies dèbils.