13 de novembre 2010

Superar l'empat


La política catalana es troba en una mena d’empat des de l’any 1999 que no dóna un mandat clar per un govern fort. Aquell any CiU va guanyar les eleccions, la seva última legislatura al govern. Però aquell any els socialistes van guanyar per un petit marge de vots. El 2003 i el 2006 CiU va guanyar en nombre de vots i escons però els socialistes van governar amb la formula del tripartit. Un empat que ja dura més de nou anys i que ha perjudicat la consistència del govern.


Ahir es va fer pública l’enquesta del CIS. Fins fa poc, l’enquesta de començament de campanya del CIS solia ser molt exacte però el CIS es va equivocar de ple en el resultat de les últimes eleccions europees i de les eleccions gallegues. Ara hi ha un gruix important de vots que es decidirà en funció de les aliances possibles per governar. I el que ens diu l’enquesta d’ahir és que el tripartit es queda lluny de la majoria absoluta però que els tres partits junts poden igualar el resultat de CiU. Un panorama massa difícil encara per poder tenir un govern fort i sense hipoteques.


De fet, Montilla va traçar un pla abans de l’estiu que és el que explica que s’hagi apurat tant la legislatura: intentar que PSC i ICV sumin més que CiU per fer un govern amb minoria amb una ERC que es votes a sí mateixa. (Avui aquest escenari no es dona perquè li ha fallat la dispersió de vot nacionalista cap a SI, que és el que volia) Aquest seria un govern molt dèbil però que tindria un objectiu compartit pels anteriors socis: tornar a barrar el pas a Artur Mas. Guanyar contra tres requereix la concentració de tot el vot útil per provocar l’alternança. Els 59 diputats adjudicats a CIU per l’enquesta del CIS encara no garanteixen superar l’empat i un govern fort i coherent.