29 d’abril 2014

El dret a decidir i la internacional liberal


                                                       Juli minoves, nou president de la Liberal Internacional, 
                                                      Jordi Xuclà, vicepresident i la resta de la delegació catalana

Aquest cap de setmana se celebra a Rotterdam el 59è Congrés de la Internacional Liberal en la qual participo com a president del grup català i vicepresident de la Internacional Liberal. Des d'una perspectiva catalana, hi ha dues notícies que són dignes de ser destacades. Per primer cop, la Internacional Liberal tindrà un president catalanoparlant. Es tracta de l'andorrà Juli Minoves, qui fou ministre d'Afers Exteriors del país dels Pirineus, un amic que en el seu moment va ser introduït en l'organització per l'amic i liberal de llarga trajectòria, l'economista i polític Carles Gasò?liba. Minoves va ser elegit ahir dissabte com a candidat únic i substitueix l'eurodiputat Hans van Baalen, excel·lent amic de Catalunya i que ha desenvolupat una bona presidència durant els últims cinc anys.
La segona gran notícia es l'adopció d'una clara resolució de suport al dret de decidir de Catalunya. El text adoptat per unanimitat diu el seguent: "Liberal International expresses concern over the lack of real dialogue between the Government of Catalonia and the Government of Spain to discuss a negotiated road-map over the future of Catalonia. Liberal International will support any decision taken by the Catalan people to decide their own future. The democratic model set by the Government of the United Kingdom and the Government of Scotland, where an agreement was reach between the two governments to hold a Referendum to decide the political future of the Scottish people, should be used as a positive example in the discussions between the Governments of Catalonia and the Government of Spain. Nevertheless, any potential or future discussions between the two governments should never imply the renunciation of the right of the Catalan people to decide their own future, granting that this is always set up through democratic means. The European Union has to be flexible and strong to offer a viable alternative for those peoples that want to democratically express themselves within it".

I la traducció és: "La Internacional Liberal expressa la seva preocupació per la manca de diàleg real entre el Govern de Catalunya i el Govern d'Espanya per discutir un full de ruta negociat sobre el futur de Catalunya. La Internacional Liberal donarà suport a qualsevol decisió presa pel poble de Catalunya per decidir el seu propi futur. El model democràtic establert pel govern del Regne Unit i el govern d'Escòcia, en el que s'ha arribat a un acord per celebrar un referèndum per decidir el futur polític del poble escocès, ha de ser utilitzat com un exemple positiu en les converses entre els governs de Catalunya i Espanya. Tanmateix, qualsevol potencials o futures converses entre els dos governs mai han d’implicar la renúncia del dret a decidir del poble català a decidir el seu propi futur, sempre que sigui per mitjans democràtics. La Unió Europea ha de ser flexible i forta per oferir una alternativa viable a aquells pobles dins la Unió que de manera democràtica volen expressar-se".
Aquesta operació no ha estat pas fàcil. Un parell de delegacions europees presentaven reserves. Hores de conversa i, al final, el més crític l’he distret amb una col·lega diputada sueca que l’ha distret parlant de golf. Disculpin la franquesa però el factor humà sempre és important en algunes decisions petites o transcendents de la petita o gran història. També ha estat una reunió de discrets contactes d’alt nivell polític preparats amb temps.